حتی اگر مبتلا به دیابت هستید لازم نیست از خوردن این شهد شیرین اجتناب کنید اما توجه به مقدار مجاز مصرف آن داشته باشید.
عسل به دلیل اینکه شاخص گلایسمیک پایین تری نسبت به قند دارد، شیرین کننده ی امن تری نسبت به قند است.با این حال، عسل هنوز هم حاوی کربوهیدرات است، بنابراین مهم است که برای بیماران دیابتی مقدار مصرف آن درست مانند شکر محدود شود.
برخی معتقدند عسل یک ماده ی غذایی معجزه گر است زیرا در کنار شیرینی دارای خواص بیشمار دیگری است.عسل دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است (هر چه عسل تیره تر باشد حاوی آنتی اکسیدانهای بیشتری است) و همچنین دارای مقادیر کمی مواد معدنی ، ویتامینBو ویتامین Cاست.برای قرن ها، عسل به عنوان یک عامل ضد میکروب برای درمان بریدگیها، زخم، آکنه و دیگر ناراحتی های پوستی استفاده می شده است.
عسل شیرین کننده ای است که تا حدودی قابل مقایسه با شکر روی میز است، هر دو حاوی کربوهیدرات هستند. با این حال، ترتیب قرار گرفتن گلوکز و فروکتوز در قند و عسل آنها را کمی از یکدیگر متفاوت می کند.شاخص گلایسمیک عسل از قند معمولی پایین تر است (به ترتیب 55 در برابر 65) بنابراین خوردن عسل ممکن است سبب افزایش نسبتا کمتری در مقدار قند خون نسبت به مصرف قند شود.
دربارهی شمارش کربوهیدرات، مهم است که بدانیم 1 قاشق غذاخوری عسل به عنوان یک وعده ی سروینگ عسل حاوی 15 گرم کربوهیدرات است. همچنین مهم است که توجه داشته باشید که در دستورالعمل های رژیمهای غذایی انجمن دیابت آمریکا و انجمن قلب آمریکا هر دو به کاهش مصرف “قند افزوده” که شامل قند و عسل میباشد، توصیه شده است.
اما کاهش مصرف به این معنا نیست که شما عسل را بطور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید. طعم عسل کمی شیرینتر از قند است، بنابراین در دستورهای پخت و پز شما می توانید 1 قسمت عسل را جایگزین یک و یک چهارم قسمت از شکر کنید، این کارموجب کاهش محتوای کربوهیدرات موجود در غذای شما می گردد. در بسیاری از موارد با افزودن کمی عسل به ماست ساده و چند عدد از انواع توت، کربوهیدرات کمتری نسبت به مصرف ماستهای میوه ای آماده، دریافت خواهید کرد. همین موضوع در مورد شیرین کردن نوشیدنیها نیز صادق است؛ با افزودن مقدار کمی عسل به چای و افزودن یخ به آن مقدار کربوهیدرات کمتری نسبت به آیس تی آماده در یک رستوران یا فروشگاه دریافت می کنید.
در این راستا توجه شما را به پرسش و پاسخ با یک استاد طب سنتی در پادکست زیر جلب مینماییم:
عنوان این پادکست: مصرف عسل در افراد دیابتی
در راستای جمعبندی مطالب پادکست فوق باید عنوان نمود که از آنجا که مرغوبترین نوع عسلها نیز در افراد دیابتی مختلف ممکن است اثرات کاملا متفاوتی داشته باشد، افراد دیابتی ابتدا بایست عسل طبیعی و خالص را در مقدار و حجم کم تست نموده و چنانچه افزایش قند خون آنها قابل توجه نبود، از آن به میزان معقولی استفاده نمایند.
در انتها با توجه به نتایج آزمایشگاههای مختلف بیان میداریم که عسل دیابتی (ارگانیک استار) عطارخان حاوی کمترین میزان ساکارز (قند مصنوعی) میباشد که این نشان از خلوص آن دارد و مصرفکننده میتواند خرید عسل را با اطمینان انجام دهد.
منابع: