مضرات عسل تقلبی بر سلامت

اثرات سوء مصرف عسل تقلبی بر سلامتی انسان هنوز به دلیل فقدان مطالعات سیستماتیک و علمی و عدم آگاهی عمومی به طور کامل ثابت نشده است. مضرات احتمالی و نادر عسل خالص، به دلیل دارا بودن قند ساده (گلوکز و فروکتوز) و سایر مواد مغذی ضروری مانند پروتئین ها، آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی، به میزان قابل توجهی کمتر از عسل های تقلبی است. در حالی که عسل دارای خاصیت ضد باکتریایی بوده و به مبارزه با سرماخوردگی و برخی مشکلات گوارشی کمک می کند، اما مخلوط شکر اینورت یا شکر زرد در عسل های تقلبی، گاهی می تواند خواص ضد باکتریایی عسل را محدود کرده و منجر به اختلالات معده شود. تقلب در عسل به سلامت مصرف کنندگان آسیب می رساند که ممکن است باعث افزایش قند خون و به دنبال آن ترشح هورمون انسولین و دیابت نوعII، افزایش وزن شکم و چاقی، افزایش سطح چربی خون و فشار خون بالا شود. تمام این مواد، لزوم خرید عسل اصل را به ما گوشزد می نماید.

مصرف گلوکز موجود در عسل های تقلبی ممکن است ترشح انسولین را افزایش دهد. انسولین سیستم آنزیم غشای پلاسمایی را با خواص NADPH- اکسیداز فعال می کند و در نتیجه نه تنها H2O2 و فروکتوز تولید می کند بلکه اسید اوریک را در انسان افزایش می دهد. تولید اسید اوریک در بدن دارای اثرات نامطلوبی است، یعنی ناتوانی در حذف رادیکال های چربی دوست و شکستن انتشار زنجیره رادیکال در غشای چربی. در شرایط مشابه، گلوکز و فروکتوز قند از طریق مکانیسم های مختلف در بدن ROS تولید می کنند که برای سلامتی انسان مضر است و باعث بیماری های مزمن مانند تصلب شرایین، دیابت، چاقی، فشار خون بالا، بیماری های عروق کرونر و در نهایت نارسایی قلبی می شود.

همچنین محققان تأثیر کوتاه مدت (دو هفته) و بلند مدت (16 هفته) دو مارک مختلف مصرف عسل در بازار مالزی را با استفاده از موش های صحرایی نر بررسی کردند. این یافته نشان داد که در مجموع پنج موش از هر دو گروه عسل تقلبی مرگ زودهنگام را نشان دادند و بسیاری از علائم غیرطبیعی در مقایسه با موشهای تغذیه شده با عسل طبیعی (عسل آناناس) به عنوان گروه کنترل، مشاهده شد. ناهنجاری های موجود در گروه عسل تقلبی نشان دهنده وزن قابل توجه بدن، پدهای چربی و BMI است و مشخصات لیپیدی سرم (تری گلیسیرید، کلسترول و سطح گلوکز) به شدت افزایش می یابد. از آنجایی که گلوکز و فروکتوز می توانند فوراً به انرژی درون سلول ها تبدیل شوند، در مقایسه با ساکاروز شاخص گلیسمی پایین تری را نشان می دهند. این نتایج می تواند نشان دهد که مصرف طولانی مدت عسل تقلبی تأثیر مضر بر سلامت انسان دارد و نیاز به اقدامات مقامات محلی و بین المللی برای کنترل و تنظیم این امر دارد.

مطالعه سرولوژی و سم شناسی کلیه (kidney) بر روی موش هایی که به مدت 16 هفته عسل تقلبی مصرف کردند، نشان داد که به دلیل از دست دادن توانایی آنها در دفع کراتینین و اوره از سرم، آسیب کلیوی مشاهده می شود. در یک مطالعه دیگر، ثابت شد که رژیم طولانی مدت ساکارز بالا ممکن است منجر به افزایش اوره و کراتینین شود. در همین حال، محققان اظهار داشتند که مصرف طولانی مدت HFCS (ماده موجود در عسل های تقلبی) منجر به شکست فیلتراسیون گلومرولی موش می شود.

در تحقیقات دیگر، موش هایی که با عسل تقلبی شکر تغذیه شده بودند، رنگ قرمز مایل به قرمز کم رنگ، اندازه کلیه استثنایی و ندول های خارج از کلیه را مشاهده کردند. همچنین تفاوت غیرطبیعی در ظاهر کبد وجود داشت، با تغییر رنگ کمی در قهوه ای، به ویژه در وسط سطح این اندام. در جزئیات، برخی از کبد سطحی تقریبا قهوه ای نشان دادند و اندازه آنها کوچکتر بود، با ریزنودول های مایل به سفید در کل سطح کبد. صرف نظر از تفاوت وزن، وزن نسبی کلیه ها و ریه های موش های صحرایی تغذیه شده با عسل تقلبی در مقایسه با موش های گروه کنترل افزایش قابل توجهی نشان داد. علاوه بر این، قلب و مغز موش های صحرایی تغذیه شده با عسل تقلبی کاهش قابل توجهی را نشان دادند. این نوع تحقیقات فشرده ممکن است برای بدن انسان مضر باشد و مقامات باید متوجه این عواقب تقلب در عسل باشند.

عسل طبیعی دارای اثرات مفیدی مانند کاهش کلسترول کل و LDL در افراد سالم دارای اضافه وزن است، در حالی که مصرف 3 تا 20 درصد از فروکتوز رژیم غذایی باعث افزایش کلسترول تام و LDL به ترتیب 9 و 11 درصد می شود. از این نظر، افزودن شکر به عسل می تواند برای سلامت انسان بسیار تاثیر گذار باشد.

اگرچه بررسی تأثیر مستقیم عسل تقلبی بر سلامت انسان یک فرایند غیرممکن است، اما این یک فرایند بسیار مهم است و نیاز به تأیید اخلاقی دارد. تا آنجا که ما می دانیم، هیچ مطالعه ای اثر سمی عسل تقلبی بر روی انسان را بررسی نکرده است. با این حال، مطالعات بیشتری روی حیوانات باید در مورد تاثیر سمی عسل تقلبی انجام شود تا نتایج را با انسان مرتبط سازد.

جمع بندی

مطالعات مختلفی به بررسی اثر مواد موجود در عسل های تقلبی مختلف بر اندام های داخلی پرداخته اند. چندین قند موجود در عسل تجاری (صنعتی)، ساکارز، شربت ذرت با فروکتوز بالا، شربت قند و فروکتوز، روی اندامهای داخلی موشها آزمایش شد. این مواد باعث افزایش اوره خون و کراتینین، افزایش پدهای چربی احشایی و چربی کل بدن، آسیب حاد و مزمن کلیه و هیپرگلیسمی می شود که می تواند منجر به مرگ حیوان گردد. این نتایج، اهمیت روش های تشخیص عسل طبیعی را نشان خواهد داد.

منابع:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29408694/

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/1342150/

https://academicjournals.org/journal/SRE/article-abstract/4FF66E832686

به این post امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *