کاربردهای مدرن/ نوین عسل | عطارخان

عسل به دلیل خواص تغذیه ای و درمانی غنی، همیشه بخش مهمی از طب سنتی و غذاها بوده است. در دوران مدرن نیز، نقش عسل در غذا، محصولات مراقبت از پوست و داروها برای درمان بیماریهایی مانند سرطان، عفونت میکروبی، زخم، سوختگی و غیره از طریق آزمایشگاه و مطالعات بالینی به خوبی شناخته شده است. البته این خواص که در ادامه به آن ها اشاره می شود، با خرید عسل طبیعی و مصرف آن قابل دستیابی است.

1. عسل برای التیام زخم ها

عسل دارای فعالیت های ضد میکروبی، ضد التهابی و تعدیل کننده سیستم ایمنی است و بنابراین برای درمان انواع زخم ها، سوختگی ها، قطع عضوها، زخم ها و برش های جراحی استفاده می شود. فعالیت ضد میکروبی و ویسکوزیته بالا به ترتیب مانعی برای جلوگیری از عفونت و محیط مرطوب اطراف زخم ایجاد می کند که بهبود را تسهیل می کند. خواص ضدالتهابی و تنظیم کننده سیستم ایمنی عسل باعث کاهش التهاب و افزایش واکنش سیستم ایمنی بدن می شود که به نوبه خود باعث بازسازی بافت و تسریع فعالیت بهبود زخم می شود. اسمولاریته زیاد عسل به دلیل محتوای املاح زیاد باعث خروج اسمزی می شود که باعث حذف خاک و زباله از زخم ها می شود و وجود آمینو اسیدها، ویتامین ها و مواد معدنی به طور مستقیم، بافت های احیا کننده را تغذیه می کنند. با توجه به این خواص، روس ها در طول جنگ جهانی اول از عسل برای درمان زخم ها استفاده می کردند. آلمانی ها از عسل به همراه روغن کبد ماهی برای درمان سوختگی، جوش، زخم و حتی فیستول استفاده کردند.

2. عسل به عنوان دارو

عسل به دلیل خواص ضد میکروبی، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی خود تعدادی از اثرات درمانی را نشان می دهد. خاصیت ضد میکروبی به جلوگیری از عفونت های میکروبی کمک می کند. گزارش شده است که عسل در درمان عفونت های گوارشی مانند دوئودنیت و زخم معده و عفونت های پوستی مانند پای ورزشکاران (athletes’ foot)، شوره سر، درماتیت سبورئیک و موارد دیگر موثر است. کاربرد عسل در درمان عفونت تبخال لبی و تناسلی قابل مقایسه با کرم های آسیکلوویر با علائم و نشانه های ضایعات مکرر کاهش یافته است.

در یک مطالعه آزمایشگاهی، 20٪ محلول عسل مانع از رشد باکتری H. pyroli، عامل بیماری زا عامل ایجاد گاستریت شد. عسل نسبت به گلوکز و ساکارز شاخص گلیسمی بسیار پایینی دارد و در مقایسه با ساکارز و دکستروز قند سرمی پایین تری (گلوکز و فروکتوزامین) تولید می کند و از این رو می تواند به عنوان یک داروی ضد دیابت و به جای قندهای مصنوعی در رژیم غذایی بیماران دیابتی استفاده شود.

بکارگیری عسل- عطارخان

گزارش شده است که مصرف عسل باعث بهبود مشخصات چربی خون، هموسیستئین و سطح پروتئین واکنشی C در افراد سالم و همچنین در افراد دارای چربی خون بالا می شود. علاوه بر این، عسل همچنین باعث افزایش سطح سرمی انسولین در موش های صحرایی دیابتی شده است. عسل همچنین به دلیل توانایی خود در جلوگیری از تکثیر سلولی، ترویج آپوپتوز، ایجاد دپلاریزاسیون غشای میتوکندریایی و اصلاح پیشرفت چرخه سلولی در سلول سرطانی، خاصیت ضد سرطانی خود را بروز می دهد. عسل با کاهش عفونت و التهاب میکروبی می تواند بیماری های تنفسی مانند گلودرد، سرفه، آسم و برونشیت حاد را درمان کند. سازمان بهداشت جهانی (WHO) همچنین عسل را به عنوان یک داروی ضد احتقان بالقوه برای سرفه و سایر عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی تشخیص داده است.

عسل به دلیل داشتن فلاونوئید می تواند خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد؛ زیرا فلاونوئیدها گشاد شدن عروق کرونر را افزایش می دهند، توانایی لخته شدن پلاکت های خون را کاهش می دهند و از اکسیداسیون LDL جلوگیری می کنند.

3. عسل و مراقبت های بهداشت دهان و دندان

در مراقبت های بهداشت دهان و دندان، خواص عسل برای کاهش پلاک، پوسیدگی دندان، التهاب لثه، بوی بد دهان، مخاط دهان و خشکی دهان ناشی از اشعه و بیماری های پریودنتال استفاده می شود. خاصیت ضد میکروبی عسل باعث کاهش رشد میکروبی و همچنین تشدید تشکیل بیوفیلم می شود. پلاک های دندانی ناشی از باکتری ها با قابلیت تشکیل بیوفیلم و تولید اسیدها باعث از بین رفتن مواد معدنی شده و ساختار دندان ها را خراب و باعث پوسیدگی دندان می شوند. گزارش شده است که استفاده از عسل مانوکا با مهار رشد بیوفیلم و کاهش تولید اسید از تشکیل پلاک جلوگیری می کند.

مشکل لثه به دلیل التهاب بافت های لثه ایجاد می شود. مشخص شده است که دهانشویه مبتنی بر عسل مانوکا به اندازه دهانشویه کلرهگزیدین مؤثر است. در یک تحقیق، تأثیر جویدن عسل (عسل با موم) بر تشکیل پلاک و تعداد باکتری ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تعداد باکتری ها کاهش یافته و نقش عسل در پیشگیری از پوسیدگی دندان و التهاب لثه مشخص شد.

4. عسل و چشم پزشکی

نقش عسل در درمان بیماریهای چشم از زمان های قدیم شناخته شده است. از طریق مطالعات بالینی، تأیید شده است که استفاده موضعی از عسل در درمان بیماریهای غیر واکنشی چشم مانند بلفاریت، ملتحمه و کراتیت مؤثر است. در این مطالعه، عسل به عنوان پماد روی پلک پایین 102 بیمار استفاده شد. این اقدام، وضعیت 85 درصد از کل بیماران بهبود یافت در حالی که در 15 درصد باقی مانده هیچ وخامت یا پیشرفت بیماری گزارش نشد. همچنین نقش عسل برای درمان سوختگی های ناشی از عوامل شیمیایی و حرارتی و همچنین آسیب های قرنیه و ملتحمه ناشی از اثرات ضد میکروبی و ضد التهابی، مشخص شده است.

5. عسل در صنایع غذایی به عنوان نگهدارنده و پری بیوتیک

چندین آنتی اکسیدان و ترکیبات ضد میکروبی موجود در عسل از اکسیداسیون غذا در طول ذخیره سازی جلوگیری کرده و مانع از رشد باکتری های مختلف می شود و در نتیجه از فساد مواد جلوگیری می کند. از این رو عسل، به عنوان نگهدارنده مواد غذایی مانند گوشت، آب میوه و غیره استفاده می شود. در مقابل، عسل همچنین اثر پری بیوتیک را نشان می دهد و تعادل میکرو فلور روده را با حمایت از رشد باکتری های مفید مانند بیفیدوباکتریوم و سرکوب سایر باکتری های مضر حفظ می کند. ظرفیت پری بیوتیک عسل با محتوای الیگوساکارید آن مرتبط است. در یک مطالعه، گزارش شده است که عسل رشد باکتری های روده ای را در موش صحرایی کنترل می کند. گزارش شده است که عسل های تک گل شبدر، مریم گلی، چوب ترش و یونجه دارای خاصیت پری بیوتیک قوی هستند.

6. مواد مغذی عسل

عسل منبع غنی کربوهیدرات به همراه پروتئین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها است. محتوای کربوهیدرات عسل به دلیل نسبت بالای فروکتوز نسبت به گلوکز و سایر قندها، انرژی بیشتری نسبت به قندهای مصنوعی تأمین می کند. بنابراین، ورزشکاران عسل را قبل، حین و بعد از تمرینات مقاومتی و استقامتی به عنوان منبع انرژی مصرف می کنند. بخش کوچکی از عسل، آنتی اکسیدان هایی است که در مهار رادیکال های آزاد نقش دارند. مصرف عسل وضعیت آنتی اکسیدانی بدن را بهبود می بخشد و در برابر استرس اکسیداتیو بدن را تقویت می نماید.

عسل حاوی آنزیم ها و ریزمغذی هایی است که هضم آسان و جذب مواد مغذی مهم رژیم غذایی مورد نیاز برای متابولیسم مناسب و عملکرد بدن را تسهیل می کند. به دلیل چندین مزیت تغذیه ای، عسل به عنوان شیرین کننده بر قندهای مصنوعی ترجیح داده می شود. علاوه بر این، مصرف عسل کلسیم را تأمین می کند، که به راحتی توسط بدن جذب می شود و از اختلالات مربوط به استخوان مانند پوکی استخوان یا کاهش توده استخوانی در افراد مسن جلوگیری می کند. عسل نه تنها فوایدی برای انسانهای بالغ دارد، بلکه برای کودکان نیز مفید است.

7. عسل و لوازم آرایشی

عسل در محصولات آرایشی و بهداشتی مختلف مانند شستشوی صورت، مرطوب کننده، شامپو، کرم ضد چروک، صابون، محصولات ضد آکنه و غیره استفاده می شود. عسل دارای طبیعت رطوبتی است و خاصیت کراتولیتیک را نشان می دهد و در نتیجه پوست را تغذیه می کند، آن را مرطوب نگه می دارد و از ایجاد چین و چروک جلوگیری می کند. عسل به دلیل خاصیت پاک کنندگی در شامپوها، صابون ها و سایر محصولات مرتبط با حمام استفاده می شود.

عسل در محصولات آرایشی بهداشتی- عطارخان

خاصیت لایه برداری عسل به اسیدهای میوه نسبت داده می شود و بنابراین برای از بین بردن پوست مرده استفاده می شود. محتوای فلاونوئیدی عسل از تحریک پوست جلوگیری می کند و از این رو در کرم های ضد آفتاب استفاده می شود. خاصیت ضد میکروبی عسل عفونت میکروبی را کاهش داده و آکنه را درمان می کند. عسل همچنین با حفظ pH اسیدی ملایم، لایه محافظ فوقانی پوست را تقویت می کند. عسل به جای امولسیفایرهای سنتی در شامپوها و لوسیون های بدن استفاده می شود. از هیدروکسی پروپیل تریمونیم عسل در شامپوها و نرم کننده ها استفاده می شود. عسل به عمق ساقه مو نفوذ می کند و انعطاف پذیری و قابلیت ارتجاعی مو را باز می گرداند.

نتیجه گیری

عسل یک ترکیب ارگانیک شگفت انگیز است که قرن هاست برای تغذیه و اهداف درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعات علمی اخیر نقش دارویی عسل را در درمان بیماریها و اختلالات متعدد، به ویژه برای درمان زخمها، دوباره کشف کرده است. علیرغم خواص مفید متعدد، پتانسیل عسل خیلی کم مورد استفاده قرار می گیرد. پتانسیل استفاده نشده عسل به دلیل فقدان اطلاعات دقیق در مورد نقش بیولوژیکی هر یک از اجزای تشکیل دهنده عسل است. تحقیقات همچنین نشان داده است که انواع مختلف عسل در ویژگی های فیزیکوشیمیایی (که بر خواص بیولوژیکی آنها تأثیر می گذارد) متفاوت هستند. بنابراین، برای به حداکثر رساندن پتانسیل نامحدود عسل، مهم است که نقش هر یک از اجزاء را مشخص کرده و آنها را از طریق مطالعات علمی بیشتر استانداردسازی کنیم.

منابع:

https://submission.als-journal.com/index.php/ALS/article/view/397/0

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7036894/

https://www.mdpi.com/1420-3049/25/11/2510

به این post امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *