آیا تا به حال فکر کرده اید که چرا عسل اینقدر گران است؟ دلایل زیادی برای این وجود دارد. برخی از دلایل را ممکن است از قبل بدانید. همچنین میدانیم که عوامل مختلفی تعیین کننده قیمت عسل هستند؛ اما در اینجا به دلایل اصلی گران بودن عسل اشاره خواهد شد.
1. انواع مختلفی از عسل به دلایل مختلف، قیمت متفاوتی دارند
به دست آوردن برخی از آنها سخت تر از سایرین است و تولید برخی از آنها بیشتر از بقیه طول می کشد. قیمت نیز تا حدودی به محل تولید عسل مربوط می شود. به عنوان مثال، در سال 2017 قیمت عسل در ایالات متحده بسیار بالاتر از کانادا بود. قیمت عسل خام ارگانیک همیشه گرانتر از سایرین است. این به این دلیل است که فرآیند برداشت عسل ارگانیک بسیار طولانی است.
همچنین لازم به ذکر است که قیمت عسل بسته به رنگ آن می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، در سال 2019، عسل سفید به قیمت 1.67 دلار در هر پوند فروخته شد. در مقایسه، عسل کهربایی روشن و تیره هر پوند 2.54 دلار فروخته شد.
2. تقاضای عسل همیشه از عرضهی آن بیشتر است
در طول سال ها، مردم دنیا بیشتر و بیشتر عسل می خورند. در نتیجه، عرضه عسل برای تامین تقاضا برای آن کافی نیست و این امر قیمت آن را بالا می برد. برای مدت کوتاهی در سال 2018، قیمت عسل کاهش یافت، اما از آن زمان دوباره افزایش یافته است. با این حال، زنبورداران از فروش عسل حقوق زیادی دریافت نمی کنند. وقتی شرایط آب و هوایی برای زنبورها سخت باشد، تولید عسل کاهش می یابد. این به این دلیل است که هوای بیش از حد سرد می تواند به راحتی تعداد زنبورهای یک کلنی را به نصف کاهش دهد. از سال 2000 به دلیل کاهش تولید عسل، قیمت عسل رو به افزایش بوده است.
کاهش تعداد زنبورهای تولید شده در هر کلنی، دستیابی به عسل را دشوارتر کرده است. دلیل این امر این است که اختلال فروپاشی کلونی (CCD) تأثیر منفی داشته است. CCD منجر به ناپدید شدن زنبورهای عسل کارگر می شود. تعداد زیادی از آنها ناپدید می شوند و اساساً کلنی را مرده می کنند.
در این راستا، دانشمندان این نظریه را مطرح کردند که سیستم ایمنی زنبورها قبلاً توسط حشره کش ها ضعیف شده است.
3. تقاضای شیرین کننده های طبیعی از سوی مردم بالاتر رفته
در دنیایی که همه بیشتر به سلامتی توجه میکنند، تعداد فزایندهای از مردم خواهان شیرینکنندههایی هستند که طبیعیتر از شکر هستند .این یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت عسل است.
تا می 2019، عسل در ایالات متحده به قیمت 7.66 دلار برای یک پوند فروخته می شد. در مقایسه، قیمت عسل در ماه می 2018، 9 درصد ارزانتر بود. بین سالهای 2013 تا 2019، قیمت عسل 25 درصد افزایش یافت. از ژانویه 2021، مطالعه نگرشها و استفاده از هیئت ملی عسل مشخص کرد که آمریکاییها عسل را به عنوان شیرینکننده ترجیحی شماره یک خود انتخاب میکنند. مصرف کنندگان عسل را به دلیل این واقعیت که یک شیرین کننده طبیعی و فرآوری نشده با تعداد زیادی آنتی اکسیدان است، بهترین انتخاب خود را ارزیابی کردند. این منجر به افزایش میانگین میزان مصرف عسل برای هر نفر از 1.79 به 1.83 پوند شد.
4. تولید عسل دشوار است
عسل گران است زیرا زنبورها مقدار قابل توجهی انرژی را صرف تولید شانه مومی می کنند که عسل را می سازد. تخمین زده شده است که یک زنبور فقط برای تولید یک پوند موم باید بین شش تا هشت پوند عسل بخورد. همچنین هر شانه مومی تنها به تولید یک واحد عسل کمک می کند. از آنجایی که برای هر شانه موم برداشت جداگانه ای مورد نیاز است، باعث می شود عسل شانه گران تر از بقیه باشد. تولید عسل شانه ضایعاتی ایجاد می کند که باعث گرانی محصول نیز می شود. بسیاری از شانه ها در نهایت آسیب دیده یا ناقص می شوند، بنابراین هزینه تولید افزایش می یابد.
همچنین، تجهیزات گران قیمت برای تولید عسل شانه بر خلاف انواع دیگر آن مورد نیاز است. این شامل جعبه های پلاستیکی یا چوبی و سینی های فوم است. علاوه بر گران بودن تجهیزات، فرآیند بازاریابی و سورتینگ نیز برای این نوع عسل گرانتر است. دلیل این امر این است که عسل شانه شکننده است و برای جلوگیری از آسیب رساندن به آن باید با احتیاط رفتار کرد. ملاحظه دیگر این است که بسیاری از رستورانهای گرانقیمت، غذاخوریها را با وعده استفاده از عسل خالص در غذاهایشان جذاب میکنند. این امر ارزش عسل شانه را بالا برده است. برای مثال، غیرمعمول نیست که برای یک ظرف یک اونسی از آن یک دلار هزینه کنید. به بیان دیگر، کاتالوگ های مواد غذایی که این عسل را به فروش می رسانند معمولاً برای یک ظرف 12 اونسی 24.95 دلار قیمت گذاری می کنند.
5. زنبورها و گل ها به دلیل آلودگی و کمبود آب می میرند
افزایش تعداد زنبورها و گلها که پس از دورههای کم باران میمیرند، قیمت عسل را افزایش داده است. با کمبود آب برای هیدراته کردن درختان، الگوی گلدهی آنها به شدت تغییر می کند. این تغییر چیزی است که برای کاهش شدید میزان تولید عسل لازم است. در این شرایط، هر درختی قادر به تولید گل های مورد نیاز برای بدست آوردن شهد نیست. حتی درختانی که قادر به تولید گل هستند نیز کمتر گل تولید میکنند. پس از چندین سال تولید پایین، عسل به سختی می آید. در تلاشی ناامیدانه برای زنده نگه داشتن زنبورهای خود، بسیاری از زنبورداران به تغذیه آنها با محلول شیرین روی آوردند، فرآیندی که زمان و هزینه قابل توجهی را می طلبد.
آلودگی هوا نیز بر رژیم غذایی بسیاری از زنبورها تأثیر منفی گذاشته است. آلودگی با پوشاندن رایحه های گلها، یافتن غذای کافی برای زنبورها را سخت تر می کند. در نتیجه، زمان بیشتری را صرف جستجوی غذا میکنند و اغلب بسیار بیشتر سفر میکنند. این آنها را در معرض خطر خستگی قرار می دهد و گرده افشانی آنها را کاهش می دهد.
6. واردات عسل قیمت ها را بالا می برد
واردات و صادرات عسل نیز باعث افزایش قیمت ها شده است. تولیدکنندگان عسل در سراسر جهان با واردات مبارزه می کنند زیرا بر میزان تولید آنها تأثیر منفی می گذارد. در سال 2019، زمانی که تولید به شدت کاهش یافت، عسل های وارداتی به مصرف کنندگان فروخته شد. برخی از کشورها دیگر نمی توانند به اندازه کافی عسل تولید کنند تا بتوانند تقاضای خود را پوشش دهند و همین امر باعث می شود عسل از کشورهای دیگر وارد کنند.
بازار عسل ایالات متحده آسیب دیده است زیرا عسل خارجی وارداتی با قیمت کمتری عرضه می شود. کسانی که امرار معاش زندگی خود را با زنبورداری می گذرانند، ممکن است به دلیل رقابت ناعادلانه با واردات، به فکر این باشند که دست از کار بکشند. این امر باز هم منجر به کمبود کندوهای عسل برای تهیه عسل و افزایش قیمت ها می شود.
7. کشاورزی سنگین بر تنوع زیستی تأثیر منفی می گذارد
کشاورزی سنگین در مناطق خاصی از جهان برای صنعت عسل مشکل ساز شده است. از اثرات منفی آن بر تنوع زیستی، می توان به کمبود گل و علفزار برای زنبورها اشاره کرد. این بدان معناست که عسل چندانی تولید نمی شود، بنابراین آنچه تولید می شود با قیمت های بالاتری به فروش می رسد. این نه تنها کاهش گلها است که قیمتها را افزایش داده، بلکه کاهش جمعیت زنبورهای عسل هم اثرگذار است.
عملکرد محصولات کشاورزی نیز تحت تأثیر منفی این موضوع قرار می گیرد. گیاهان با گرده افشانی که زنبورها ایجاد می کنند رشد می کنند. هنگامی که زنبورها گرده افشانی محصولات را انجام می دهند، سه برابر بیشتر از آنچه که در غیر این صورت می شد، کشت می شوند.
جدا از شرایط آب و هوایی، آفت کش ها نیز در کاهش تولید عسل نقش داشته اند. برچسب گذاری جدید آفت کش ها توسط آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده اجرا شد. این برچسب های جدید بیان می کنند که آفت کش های منتخب نباید در مناطقی که زنبورها در آن زندگی می کنند استفاده شود. تعدادی از آفت کش هایی که دیگر نمی توان در اطراف زنبورها استفاده کرد حاوی نئونیکوتینوئیدها هستند. دانشمندان گمان می کنند که این چیزی است که باعث مرگ بسیاری از زنبورها شده است. با این حال و با وجود این برچسبها، زنبورها هنوز نئونیکوتینوئیدها را میخورند. اگرچه برای آنها کشنده نیست، اما می تواند باعث آسیب پذیری زنبورها در برابر برخی بیماری ها شود.
8. عسل فواید زیادی برای سلامتی دارد و این موضوع ارزش آن را افزایش می دهد
فواید عسل برای سلامتی شامل تقویت سیستم ایمنی، بهبود هضم، توانایی آن در مبارزه با عفونت های سینوسی، اثربخشی آن در درمان سرفه های سرد یا خشک و همچنین کمک به کاهش وزن است. در مورد کاهش وزن، نوشیدن آب لیمو گرم و عسل هر روز صبح کاملاً مؤثر است. پروبیوتیک های موجود در عسل نیز آن را مفیدتر می کند. عسل به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان های زیاد و با دور نگه داشتن مواد مضر، در تقویت سیستم ایمنی بدن انسان موثر بوده است.
مشخص شده است که مصرف منظم عسل از بسیاری از بیماری های مرتبط با معده از جمله IBS، زخم و اسیدیته پیشگیری می کند. سایر فواید عسل شامل توانایی آن در تقویت ایمنی، مبارزه با بسیاری از بیماری های پوستی و کمک به افراد برای حفظ روده سالم است. گذشته از این فواید، عسل همچنین عفونت های پوستی و حتی آکنه را درمان می کند. در زنان، حتی می تواند سلامت اندام های تناسلی آنها را بهبود بخشد.
9. زنبورداران باید از زنبورهای خود محافظت کنند
کار محافظت از زنبورها در برابر خرس ها و سایر مهاجمان برای بسیاری از زنبورداران یک کار سخت است. در طی پنج سال، بیش از 600 کندو توسط خرس سیاه در ایالات متحده آسیب دیده است. این منجر به ضرر زنبورداران در مجموع نزدیک به 150000 دلار شد. برای اینکه آنها بتوانند آن پول را پس بگیرند، هزینه عسل باید یک بار دیگر افزایش یابد.
10. صنعت زنبور عسل ضربه سختی خورده است
از بین رفتن 10 میلیون کندو در سراسر جهان بین سال های 2015 تا 2021، 2 میلیارد دلار برای صنعت زنبور عسل هزینه داشت. در مقایسه، صنعت تنها 500000 دلار در سال درآمد دارد. این منجر به سه برابر شدن هزینه گرده افشانی برای زنبورداران در سراسر کالیفرنیا شد. برای جبران خسارت، زنبورداران نیمی از کندوهای خود را در تابستان و نیمی را در بهار پرورش دادند.
در انتها باید گفت که گرچه موارد فوق بر بالارفتن قیمت این شهد شفابخش موثر هستند، نباید در هنگام خرید عسل تصور کنید که قیمت های نجومی بیانگر کیفیت های بالاتر هستند.
منبع: